Valtioneuvoston linna.
Valtioneuvoston linna. Lähde: Valtioneuvosto, lisenssi CC-BY-4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi)

Viranomaisten uusilta verkkosivuilta puuttuu lain vaatimia saavutettavuustietoja

Monia viranomaisten verkkosivustoja on julkaistu syyskuun 2018 jälkeen. Näiden uusien verkkosivustojen on pitänyt täyttää digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain eli digipalvelulain mukaiset velvoitteet saavutettavuudesta jo 23.9.2019 alkaen.

Digipalvelulaki velvoittaa viranomaiset noudattamaan sivuston suunnittelussa ja toteutuksessa saavutettavuusvaatimuksia ja laatimaan verkkosivustoistaan saavutettavuusselosteen. Selosteen täytyy sisältää EU:n vaatimat tiedot mm. sivuston saavutettavuuspuutteista, ja organisaatioiden on julkaistava seloste verkkosivuillaan. Digipalvelulaki on tältä osin yksiselitteinen, eikä uusille verkkosivustoille ole velvoitteesta poikkeuksia. Silti digipalvelulakia valvovana viranomaisena Etelä-Suomen aluehallintovirasto on huomannut, että useilta uusilta viranomaisten sivustoilta puuttuu saavutettavuusseloste. Nämä viranomaiset eivät siis noudata digipalvelulakia.

Lakimies ja yksikön päällikkö Emilia Ojala Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että saavutettavuusselosteen ylläpitäminen verkkosivuilla on jokaisen viranomaisen lakisääteinen velvollisuus.

”Uusien verkkosivustojen olettaisi olevan hyvin toteutettuja, joten saavutettavuusselosteiden puuttuminen on yllättävää. Kyse ei ole vapaaehtoisuudesta, vaan digipalvelulakia täytyy noudattaa ja selosteen pitää löytyä sivustolta”, Ojala toteaa.

Ajantasainen saavutettavuusseloste toteuttaa ennen kaikkea kansalaisten oikeuksia. Saavutettavuusselosteen kautta verkkosivujen käyttäjät saavat tiedonsivuston mahdollisista saavutettavuuspuutteista ja voivat antaa palautetta sivuston julkaisijalle. Lisäksi saavutettavuusselosteessa pitää kertoa valvontaviranomaisen eli aluehallintoviraston yhteystiedot, jotta käyttäjä voi tehdä ilmoituksen puutteista saavutettavuudessa. Aluehallintovirastolle voi myös tehdä ilmoituksen, jos uudella verkkosivustolla ei ole saavutettavuusselostetta.

Lisää tietoa digipalvelulain saavutettavuutta koskevista tavoitteista ja vaatimuksista on aluehallintoviraston verkkosivuilla www.saavutettavuusvaatimukset.fi. Sivustolta löytyy myös maksuton työkalu, jonka avulla organisaatio voi tehdä saavutettavuusselosteen sivuilleen.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Emilia Ojala, p. 029 5016 479
Saavutettavuusvalvonnan yksikkö, Etelä-Suomen AVI
etunimi.sukunimi@avi.fi

Ketä laki velvoittaa

Siirtymäajat

Saavutettavuusseloste

Ilmoita ongelmasta saavutettavuudessa

Saavutettavuus on ihmisten yhdenvertaisuutta digitaalisessa ympäristössä. Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on valvoa digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten toteutumista.  Aluehallintovirasto tarjoaa tietoa, neuvoa ja ohjeita saavutettavuudesta verkkosivuillaan osoitteessa www.saavutettavuusvaatimukset.fi.

Twitter: @saavutettava

Katso myös nämä

Suuntana sama määränpää

Lue edellinen

Saavutettavuusvaatimukset.fi -sivuston hankinta: näin otimme saavutettavuuden huomioon

Lue seuraava