Saavutettavuuden saavuttaminen - Jyväskylän kaupungin www-sivut

Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta hyväksyttiin Suomessa keväällä 2019. Internet-sivujen pitäisi olla saavutettavat viimeistään 2020 syyskuussa.

Verkkosivustojen tekijöille on ollut jo pitempään selvä, että jos sivut ovat standardinmukaiset, ne ovat esteettömät eri käyttäjille, hakukoneet löytävät ne paremmin ja ne toimivat varmemmin eri selaimilla ja alustoilla. Tekniseen saavutettavuuteen on siis pyritty jo pitempään, ainakin 2000 -luvun alusta alkaen. Sisällön parempaan ymmärrettävyyteen ja ulkoasun esteettömyyteen pyrkiminen taas ovat vähän tuoreempia asioita – ainakin tässä mittakaavassa.

Jyväskylässä oman mausteensa tähän on tuonut vielä hiljattain toteutettu julkaisualustan vaihto, jolloin kaikki sisältö siirrettiin käsin yli kymmenen vuotta käytössä olleelta alustalta uuteen. Tässä siirtovaiheessa kävimme useita sisältöjä läpi myös saavuttavuuden kannalta.

Jyväskylän verkkosivustoilla on tällä hetkellä noin 10 000 sivua – ja lisää tulee koko ajan. Verkkosivustoja päivittää oman työnsä ohella lähes 300 työntekijää. Vaikka verkkosivustojen pitää olla lain vaatimusten mukaisia syyskuussa 2020, otimme jo tänä vuonna lähtökohdaksi tehdä suurimman osan työstä saavutettavuuden saavuttamiseksi.

Pala kerrallaan maaliin

Avuksi otimme palvelun, joka ilmoittaa korjattavista kohdista, niin tekniikan, ulkoasun kuin sisällönkin suhteen – SiteImproven. Olemme kouluttaneet verkkosivujen pääpäivittäjiä myös kyseisen alustan käyttöön ja tarkoitus onkin, että ainakin sisällön osalta saavutettavuuden parantamisen työ jaetaan laajemmalle päivittäjäkunnalle.

SiteImproven lisäksi olemme ottaneet saavutettavuuden parantamisen aiheeksi nettiklinikoilla, joita pidämme noin kerran kuukaudessa eri teemoin vertaistukena kaupungin työntekijöillemme. Seuraamme ajoittain saavutettavuuden parantumista muiltakin osin. Tekniikan ja ulkoasun kohdalla työ alkoi keväällä, mutta suurin osa siitä on syksyn ja alkutalven hommaa ja vaatii työtä myös palveluntarjoajiltamme.

Saavutettavuusselosteiden tulee lain mukaan olla valmiit syyskuussa 2020, eli sekin homma on vielä edessä. Mutta ehkä tuosta edellä mainitusta saa jo sen kuvan, miten meillä edetään – kerroksittain ja pienin askelin. Kun liikkeelle on vielä lähdetty ihan hyvissä ajoin, en usko, että määräajoista muodostuu suurempia ongelmia. Mutta ainahan tämä työ voi yllättää :).

Kirjoittaja

Mikael Ratschinskij

verkkoviestintäpäällikkö, Jyväskylän kaupunki.

Vakinaisia verkkoviestijöitä yli 7000 henkilön organisaatiossa on kolme, verkkopäivittäjiä oman työn ohessa vajaat 300.

Katso myös nämä

Saavutettava Kotka

Lue edellinen

Digipalvelulaki osa YK:n vammaissopimuksen toimeenpanoa

Lue seuraava