Kävelysilta ylittää joen syksyisessä metsässä

Harjoittelussa saavutettavuus­valvonnassa

Kuka olen?

Olen Tuukka-Ilari Lappi, 24-vuotias viidennen vuoden julkisoikeuden opiskelija Tampereelta. Ennen harjoitteluani olin ehtinyt lukea sivuaineina johtamisviestintää ja kunta- ja aluejohtamista sekä tehdä hallintotieteiden tuntiopettajan töitä kansanopistossa. Harjoittelussa pääsin hyödyntämään opintojani ja työkokemustani sekä oppimaan rutkasti uutta.

Mitä tein?

Työtehtäväni harjoittelussa olivat monipuolisia. Laadin muun muassa sisäisen selvityksen EU-jäsenvaltioiden valvontaviranomaisten raporteista ja esittelin työni tulokset tiimille. Olen nyt todennäköisesti niitä harvoja ihmisiä koko EU:ssa, joka on kahlannut kaikki vuosiraportit läpi.

Lisäksi sain tehdä pienempiä toimeksiantoja, kuten ratkaisulyhennelmiä ja uutisia verkkosivuille. Näiden johdattamana pääsin syvemmälle digipalvelulain ihmeelliseen maailmaan. Julkisoikeuden opiskelijana sain myös vastuulleni oman varjokantelun, joka avasi hyvin kanteluprosessia kokonaisuutena.

Miltä tämä kaikki tuntui?

Saavutettavuusvalvonnan tiimissä on hyvä työskennellä. Tiimiläiseni ovat helposti lähestyttäviä ja mukavia. Tiimissä tietoa ei pantata, työpaikkahuumori on lennokasta ja viikkorutiinit edistävät hyvää tiedonkulkua. Töihin oli aina mukava tulla, vaikka työt saattoivatkin tuntua välillä myös vaikeasti hahmottuvilta. Vapaamuotoiset kahdenkeskiset keskustelut tiimiläisten kanssa auttoivat kuitenkin ylittämään myös niitä vaikeampia kynnyksiä, joita vaikkapa selvitystyössä tuli vastaan. Koen, että ymmärrän asiantuntijatyön haasteita paremmin nyt kuin harjoittelun alussa.

Mikä yllätti?

Tamperelaisena yllätyin erityisesti etätyömahdollisuuksista. Vaikka toimipaikkamme on Pasilassa, aluehallintovirasto mahdollisti etätyöskentelyn myös Tampereen toimipisteeltä Attilan talosta, joka on aivan Tullintorin ratikkapysäkin vieressä. Kävin kerran viikossa Pasilassa, kun tiimillämme oli tiimipäivä. Näinä päivinä oli helppoa ottaa puheeksi niitä pienempiä kysymyksiä, joita ei Teamsissa jostain syystä tullut kysyttyä. Toimiston sijainti aivan Triplan vieressä oli myös pendelöinnin näkökulmasta mukavaa. Joustavat työajat mahdollistivat sen, että tiimipäivinä saatoin lähteä Tampereelta vasta kahdeksan junalla.

Mitä jäi käteen?

Harjoittelun päätyttyä olen hyvässä tilanteessa. Kahvipöytäkeskustelun lomassa keksin itselleni graduaiheen, kirjoitan tätä postausta osa-aikaisena virkamiehenä ja olen löytänyt yhdenvertaisuusperusoikeuden alta lohkon, johon haluan tutustua vieläkin paremmin. Koin myös sisäisen motivaationi heränneen: tulevaisuudessa haluan edistää yhdenvertaisuuden toteutumista yhteiskunnassa.

Kirjoittaja

Tuukka-Ilari Lappi

Saavutettavuusasiantuntija

Saavutettavuusvalvonta

Katso myös nämä

Digitaalinen saavutettavuus on paitsi vaatimus, myös kilpailutekijä

Lue edellinen

Saavutettavuus­direktiivin toimeen­panon kirjoa Euroopasta

Lue seuraava