Enligt lagen har var och en rätt att ge respons på tillgängligheten och påtala bristande tillgänglighet på en webbplats eller i en mobilapplikation. Påtala bristen direkt för den som ansvarar för webbplatsen eller mobilapplikationen.
Vad kan du ge tillgänglighetsrespons på?
Du kan begära att få innehåll som inte uppfyller tillgänglighetskraven i en sådan tillgänglig form som passar dig. Begäran måste vara rimlig.
Om du upptäcker att tillgänglighetskraven inte har följts kan du också påtala detta. Utöver detta kan du begära preciseringar av skälen till en så kallad oproportionell börda.
Det ska vara möjligt att påtala bristerna antingen med ett webbformulär eller per e-post .
Tjänsteleverantören är skyldig att besvara din respons inom två veckor. Om begäran om att få information i en form som uppfyller tillgänglighetskraven gäller ett omfattande innehåll i en digital tjänst, ska tjänsteleverantören svara inom fyra veckor. Det är också möjligt att ge respons anonymt. Då behöver tjänsteleverantören inte svara på responsen, men bör beakta de framförda tillgänglighetsbristerna.
Vilka webbplatser eller mobilapplikationer kan du ge respons?
Du kan påtala brister i de webbplatser eller mobilapplikationer som enligt lagen ska uppfylla tillgänglighetskraven.
Om du inte är nöjd med det svar du har fått kan du kontakta Traficom
Tjänsteleverantören är skyldig att besvara din respons inom två veckor eller, om begäran gäller ett omfattande innehåll i en digital tjänst, inom fyra veckor. Om du har begärt att få något innehåll i tillgängligt format, men tjänsteleverantören inte kan tillhandahålla detta har du rätt att få ett skriftligt intyg över detta.
Om du inte är nöjd med det svar du har fått eller om du inte alls har fått något svar kan du kontakta oss på Transport- och kommunikationsverket Traficom och begära en utredning eller lämna in ett klagomål på bristerna i tillgängligheten. Transport- och kommunikationsverket Traficom är den myndighet som övervakar att lagens tillgänglighetskrav följs i Finland. Kom ändå alltid ihåg att först fråga och ge respons till den som ansvarar för webbsidorna eller mobilapplikationen.
Du kan lämna in ett klagomål eller göra en begäran om utredning till Traficom genom att fylla i webbformulär eller per e-post på adressen webbtillganglighet@traficom.fi eller registrator@traficom.fi. Om du vill kan du dessutom skicka anmälan per post på adressen Transport- och kommunikationsverket Traficom PB 320 00059 TRAFICOM. Klagomålet eller begäran om utredning kan vara fritt formulerad, men den måste vara tillräckligt detaljerad så att ärendet kan behandlas. Berätta åtminstone vilken webbsida eller mobilapplikation det är fråga om, om du har kontaktat den som ansvarar för webbsidorna eller mobilapplikationen och vilken tillgänglighetsbrist som du vill informera tillsynsmyndigheten om.
Hur vet du om du ska begära en utredning eller lämna in ett klagomål?
Du behöver inte i förväg veta om du ska begära en utredning eller lämna in ett klagomål. Vi på Traficom hjälper dig vidare.
Nedan beskriver vi när man kan begära en utredning och när man kan lämna in ett klagomål och skillnaden mellan dem.
Begäran om utredning
Du kan lämna in en begäran om utredning av tillgängligheten till Transport- och kommunikationsverket Traficom i följande fall:
- Om tjänsteleverantören har vägrat att tillhandahålla det begärda innehållet i tillgänglig form och lämnat ett skriftligt intyg om detta, eller
- Tjänsteleverantören har inte behandlat din begäran om att få innehållet i tillgänglig form på det sätt eller inom den tid som föreskrivs i lagen om tillhandahållande av digitala tjänster.
Behandling av begäran om utredning
Traficom behandlar din begäran om utredning, skaffar nödvändiga utredningar och fattar ett överklagbart beslut.
Klagomål
Du kan lämna in ett klagomål, en så kallad tillgänglighetsklagan, till Transport- och kommunikationsverket Traficom om tjänsteleverantören inte har följt lagens tillgänglighetskrav. Dessa krav gäller till stor del hur tjänsten fungerar tekniskt.
Du kan också lämna in ett klagomål om tjänsteleverantören inte har ett tillgänglighetsutlåtande eller om utlåtandet inte innehåller tillräckligt med information om varför en del av innehållet inte uppfyller tillgänglighetskraven.
Klagomålet kan också gälla att tjänsteleverantören inte erbjuder någon elektronisk kanal, det vill säga webbformulär eller e-postadress, där man kan påtala brister i tillgängligheten.
Kontakta dock först tjänsteleverantören och fråga den om saken.
Traficom behandlar klagomålet och skaffar de utredningar som behövs i ärendet. Baserat på klagomålet kan Traficom vid behov ge tjänsteleverantören vägledning om förfaranden och efterlevnad av kraven enligt lagen om tillhandahållande av digitala tjänster.
Om du inte vet om det är fråga om webbtillgänglighet
Du har också rätt att få stöd och råd med att använda myndigheternas webbplatser och mobilapplikationer. På myndighetens webbplats ska det finnas kontaktuppgifter dit man kan vända sig och be om hjälp med att använda tjänsten. Om du inte är säker på om ditt problem gäller webbtillgänglighet är det ändå bra att kontakta tjänsteleverantören och be om råd.