Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster förpliktar den offentliga sektorn och vissa av organisationerna inom den privata och tredje sektorn att följa tillgänglighetskraven. Det här avsnittet innehåller information om lagkraven samt om vilken typ av aktörer som berörs av lagen.
Tillgänglighetskrav och skyldigheter för digitala tjänster
Lagen om tillhandahållande av tjänster innehåller tillgänglighetskrav och skyldigheter som alla digitala tjänster som omfattas av lagen ska uppfylla. De gemensamma kraven kan sammanfattas på följande sätt:
- Digitala tjänster och innehållet i dem ska uppfylla de tekniska tillgänglighetskrav som har fastställts för dem, det vill säga de tekniska kraven på tjänster och innehåll enligt den europeiska standarden EN 301 549. Standarden hänvisar till WCAG-riktlinjerna.
- Den digitala tjänsten ska ha ett tillgänglighetsutlåtande som beskriver för användaren hur tillgänglig tjänsten är. Tänstens och innehållets tillgänglighet ska utvärderas tillgängligheten samt eventuella brister ska beskrivas i tillgänglighetsutlåtandet Det finns även ett verktyg för utformandet av utlåtandet.
- Användarna måste ha möjlighet att påpeka brister i den digitala tjänstens tillgänglighet. Tjänsten ska alltså ha en egen kanal för tillgänglighetsrespons. Responsen ska besvaras inom 14 dagar.
- Dessutom föreskrivs i lagen om tillhandahållande av digitala tjänster tjänstespecifika kompletterande krav och anmälningsskyldigheter för följande digitala tjänster som riktar sig till konsumenter: webbutiker, e-böcker, vissa persontrafik- och banktjänster samt tjänster som ger åtkomst till audiovisuellt innehåll och kommunikationstjänster. Du kan läsa mer om dessa krav på denna sida.
Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster
Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster (306/2019) (Extern länk) (Extern länk)trädde i kraft i Finland den 1 april 2019 och ändringarna som gäller kapitel 3 a den 1 februari 2023. Bakgrunden till den finländska lagen är Europeiska unionens webbtillgänglighetsdirektiv och tillgänglighetsdirektiv.
I bakgrunden finns även FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Extern länk), som poängterar delaktigheten för personer med funktionsnedsättning och deras möjlighet att självständigt uträtta ärenden också i digitala miljöer. Digital tillgänglighet är en av konventionens central principer.
Lagens syfte är att förbättra allas möjligheter att använda digitala tjänster på lika villkor. Digital tillgänglighet är en central verksamhetsprincip, som alltid bör beaktas när webbinnehåll och digitala tjänster planeras, tillhandahålls och underhålls.
Transport- och kommunikationsverket Traficoms enhet för tillsyn över digital tillgänglighet är den myndighet som övervakar att lagen om tillhandahållande av tjänster följs.
Europeiska standarden EN 301 549
De tekniska tillgänglighetskraven i lagen om digitala tjänster har fastställts i den harmoniserade europeiska EN 301 549. Standarden innehåller hänvisningar till den internationella anvisningen Riktlinjer för tillgängligt webbinnehåll (WCAG), men standarden är mer omfattande i fråga om tillgänglighetskraven än WCAG-riktlinjerna.
För att uppfylla tillgänglighetskraven ska webbplatser i praktiken uppfylla kriterierna på nivå A och AA i WCAG-riktlinjerna. När det gäller mobilapplikationer eller dokument som laddas ner från en webbplats eller mobilapplikation så tillämpas tillämpliga delar av WCAG när det gäller flera enskilda krav.
Förutom WCAG -kriterierna ska även de tillgänglighetskrav i standarden EN 301 549 som inte hänvisar till -riktlinjerna beaktas. Standarden innehåller exempelvis krav på videospelare, dubbelriktad röstkommunikation och realtidstext. Det finns också krav bland annat för användning av biometriska identifierare, aktivering av tillgänglighetsfunktioner och bevarande av tillgänglighetsinformation under konvertering. Även produktdokumentation och stödtjänster omfattas av egna krav.
För mobilapplikationer innehåller standarden dessutom krav på bland annat interoperabilitet med hjälpmedelsteknik samt på att användarens inställningar beaktas.
Standardens krav omfattar också verktyg för innehållsskapande.
Standarden har publicerats på finska och engelska och kan laddas ner från SFSs webbplats. Läs översättningen av SFS EN 301 549 standarden (Extern länk)på finska och engleska.