Meny

Tillsynsmyndigheten för tillgänglighet granskade sammanlagt 768 tjänster under rapporteringsperioden 2020–2024. Vid tillsynen konstaterades problem som gör användningen av tjänster svårare speciellt för användare som behöver hjälpmedel.

Rapporten sammanställer genomförandet av och resultaten från tillsynsperioderna 2022, 2023 och 2024.

Tillsynsmyndigheten för tillgänglighet granskade totalt 897 webbsidor och mobilapplikationer under åren 2020–2024. Sedan 2020 har tillsynsmyndigheten för tillgänglighet granskat tjänster från 615 olika aktörer. Till slutet av år 2024 hade Regionalförvaltningsverket i Södra Finland ansvaret för tillsynen över tillgänglighet i enlighet med lagen om digitala tjänster.

Den publicerade rapporten sammanställer genomförandet av och resultaten från tillsynsperioderna 2022, 2023 och 2024. Rapporten omfattar även information om de klagomål och bestämmelser som behandlats vid tillgänglighetstillsynen. Rapporten omfattar även en beskrivning av tillsynsmyndighetens arbete under åren 2022–2024, t.ex. om samarbete med intressentgrupper och om kommunikationsåtgärder.

Tillsynen omfattade flera hundra digitala tjänster 

Under tillsynsperioden 2022–2024 granskade Enheten för tillgänglighetstillsyn vid Regionalförvaltningsverket i Södra Finland sammanlagt 768 tjänster. Av dessa kontrollerades totalt 64 webbplatser och 36 mobilapplikationer med en ingående övervakningsmetod. Med en förenklad övervakningsmetod granskades 668 webbplatser. De granskade tjänsterna var från olika delar av Finland och omfattade i stor utsträckning den offentliga förvaltningen och organisationer av olika storlekar.

Granskningarna gällde den offentliga sektorns tjänster, t.ex. webbplatser och mobilapplikationer för ministerier, kommuner, välfärdsområden och de statliga ämbetsverkens webbplatser och mobilapplikationer.

Av de tjänster som granskades under tillsynsperioden var 26 % riksomfattande tjänster. De flesta regionala och lokala tjänster var i Östra och Norra Finland (37 %). Tjänster granskades för alla ministerier, kommuner i Fastlandsfinland, välfärdsområden, samkommuner och arbetslöshetskassor. Vid tillsynen har det också granskats tjänster i stor omfattning från andra statliga ämbetsverk och inrättningar, offentligrättsliga juridiska personer och från föreningar som etablerats med speciallagstiftning. 55 % av tjänsteleverantörerna för webbsidor och applikationer var kommunala, 12 % regionala och 19 % statliga myndigheter.

Vid tillsynen granskades digitala tjänster både med tillsynsmyndighetens eget automatiserat testprogram och mer ingående av experter. Ingen av tjänsterna visade sig vara helt felfri vid tillsynen av ingående övervakning. Vid förenklad övervakning hittades brister i 94 % av tjänsterna.

Vid tillsynen över övervakningen konstaterades brister bland annat i den visuella planeringen av webbsidor och mobilapplikationer, i det tekniska genomförandet av användargränssnittet samt i innehållets struktur i koden. För mobilapplikationer var den allmänna tillgängligheten sämre även på grund av bristfälligt stöd för de tillgänglighetsegenskaper som enheternas operativsystem tillhandahåller.

Bristerna kan hindra användningen av tjänsten helt eller delvis

De observerade tillgänglighetsbristerna gör användningen av tjänster svårt speciellt för personer som använder tjänster med hjälp av skärmläsare, tangentbord eller ett motoriskt hjälpmedel.

I de observerade bristerna framhävdes:

  • brister i den visuella planeringen av webbplatser och applikationer, såsom i kontraster och användning av färger och innehållsstruktur
  • utmaningar i det tekniska genomförandet, t.ex. bristfällig användning av tangentbord
  • kodning av innehållet, vilket påverkar skärmläsarens funktion
  • dåligt stöd för operativsystemets tillgänglighetsegenskaper i mobilapplikationer.

I tjänsternas enstaka vyer eller funktioner konstaterades brister som helt kan förhindra användningen av en viss funktion för en viss användargrupp. Det var till exempel tekniskt svårt eller omöjligt att granska och godkänna kakor för en del av webbsidorna med hjälp av hjälpmedel.

Tillsynsmyndigheten behandlade sammanlagt 87 klagomål om tillgänglighet 

Var och en har rätt att hos tillsynsmyndigheten anföra tillgänglighetsklagomål om en tjänsteleverantör som inte har iakttagit de krav eller fullgjort de skyldigheter som anges i lagen om digitala tjänster. Den centrala motiveringen till klagomålet har varit tillgänglighetsutlåtanden och brister som hänför sig till behandlingen av tillgänglighetsrespons samt brister som hänför sig till responsmekanismens funktion. Antalen klagomål har ökat.

Åren 2022–2024 behandlade tillsynsmyndigheten för tillgänglighet totalt 87 klagomål där det kom upp speciellt brister i tillgänglighetsutlåtanden, responskanalernas funktion och problem med innehållet i tjänster, t.ex. PDF-filer som inte uppfyller tillgänglighetskrav och videoinspelningar utan textning. Den information man fått av klagomålen stöder tillsynen och hjälper att fokusera granskningar på ett mer effektivt sätt.

I de avgöranden som gäller klagomål vägleder tillsynsmyndigheten tjänsteleverantörer till att följa kraven och skyldigheterna i lagen om digitala tjänster. I de avgöranden till klagomålen som behandlats under rapporteringsperioden gavs speciellt vägledning för uppdatering av tillgänglighetsutlåtanden, behandling av tillgänglighetsrespons och responskanalens funktion samt för tillgänglighetsbrister på en tjänst. För tillgänglighetsbristerna framfördes speciellt bristerna i PDF-filer på tjänsten samt bristerna i textningar för videoinspelningar. För klagomål framfördes dessutom frågor om tillämpningsområdet för lagen om digitala tjänster.

Bristerna som avsevärt försvårar användningen ska åtgärdas

I tillsynen ges tjänsteleverantörer i första hand vägledning om uppfyllandet av tillgänglighetskraven. Åtgärdandet gäller endast brister som ansetts vara väsentliga eller om tjänsteleverantören, trots tidigare vägledning, inte hade vidtagit några åtgärder för att korrigera bristerna.

På basis av granskningen av en heltäckande och förenklad tillsyn under rapporteringsperioden 2022–2024 togs sammanlagt 22 tjänster för övervägande av åtgärder. Under rapporteringsperioden meddelades åtta förelägganden för att rätta till tillgänglighetsbristerna eller för att foga ett tillgänglighetsutlåtande till tjänsten. Inga förelägganden som förenats med vite meddelades under rapporteringsperioden.

Majoriteten av föreläggandena meddelades för tillgänglighetsbrister som enligt regionalförvaltningsverket avsevärt stör användningen av tjänsten eller helt hindrar användningen av tjänsten för vissa användargrupper. Föreläggandena har i regel gällt webbplatser.

För tillgänglighetsutlåtanden gällde föreläggandena speciellt saknandet av ett tillgänglighetsutlåtande och saknandet av en responskanal för tillgänglighet på tjänsten. De tjänsteleverantörer och tjänster som omfattats av föreläggandena fördelade sig på ett omfattande sätt till olika samhällssektorer med hänsyn till sitt antal.

Tillsyn över tillgänglighet blev en del av Transport- och kommunikationsverket Traficom

Från början av 2025 blev tillsyn över tillgänglighet en del av Transport- och kommunikationsverket Traficom. Genom förändringen har tillsyn över tillgänglighet koncentrerats till en och samma organisation. Koncentreringen av tillsynen möjliggör rådgivning och styrning från ett och samma ställe till de aktörer som arbetar med digitala tillgänglighetsskyldigheter samt till användare av tjänster. Tillgänglighetstillsynsuppgifterna fortsätter i det nya ämbetsverket och följande rapport om tillsynen publiceras efter tillsynsperioderna 2025–2027.

Handlingar

Uppdaterad