Valikko

Raportointikaudella 2022–2024 saavutettavuuden valvontaviranomainen tarkasti yhteensä 768 palvelua. Valvonnassa havaittiin ongelmia, jotka vaikeuttavat palveluiden käyttöä erityisesti apuvälineitä tarvitsevilla käyttäjillä.

Raportti koostaa yhteen valvontajaksojen 2022, 2023, 2024 toteutuksen ja tulokset

Saavutettavuuden valvontaviranomainen tarkasti vuosien 2020–2024 aikana yhteensä 897 verkkosivustoa ja mobiilisovellusta. Kaikkiaan saavutettavuuden valvontaviranomainen on vuodesta 2020 alkaen tarkastanut palveluita 615:ltä eri toimijalta. Vuoden 2024 loppuun asti digipalvelulain mukaisesta saavutettavuuden valvonnasta vastasi Etelä-Suomen aluehallintovirasto. 

Julkaistu raportti koostaa yhteen valvontajaksojen 2022, 2023, 2024 toteutuksen ja tulokset. Lisäksi raporttiin on koostettu tietoa saavutettavuusvalvonnassa käsitellyistä kanteluista ja määräyksistä. Raportti sisältää kuvauksen myös valvovan viranomaisen muusta työstä vuosien 2022–2024 ajalta kuten sidosryhmäyhteistyöstä ja viestintätoimista.

Valvonnan piirissä satoja digitaalisia palveluja

Valvontajaksolla 2022–2024 Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuuden valvonnan yksikkö tarkasti yhteensä 768 palvelua. Näistä kattavan valvonnan menetelmällä tarkastettiin yhteensä 64 verkkosivustoa ja 36 mobiilisovellusta. Yksinkertaistetun valvonnan menetelmällä tarkastettiin 668 verkkosivustoa. Tarkastetut palvelut olivat eri puolilta Suomea ja kattoivat laajasti julkishallintoa ja erikokoisia organisaatioita.

Tarkastukset kohdistuivat julkisen sektorin palveluihin, kuten ministeriöiden, kuntien, hyvinvointialueiden ja valtion virastojen verkkosivustoihin ja mobiilisovelluksiin.

Valvontajaksoilla tarkastetuista palveluista 26 % oli valtakunnallisia palveluja. Alueellisista ja paikallisista palveluista eniten sijoittui Itä- ja Pohjois-Suomen alueelle (37 %). Palveluita tarkastettiin kaikilta ministeriöiltä, Manner-Suomen kunnilta, hyvinvointialueilta, kuntayhtymiltä ja työttömyyskassoilta. Valvonnassa on tarkastettu laajasti palveluita myös muilta valtion virastoilta ja laitoksilta, julkisoikeudellisilta oikeushenkilöiltä ja erityislainsäädännöllä perustetuilta yhdistyksiltä. Verkkosivustojen ja sovellusten palveluntarjoajista 55 % oli kunnallisia, 12 % alueellisia ja 19 % valtion viranomaisia. 

Valvonnassa digitaalisia palveluita tarkastettiin sekä valvontaviranomaisen omalla automatisoidulla testausohjelmistolla että kattavammin asiantuntijavetoisesti. 

Kattavan valvonnan tarkastuksissa yksikään palvelu ei osoittautunut toteutukseltaan täysin virheettömäksi. Yksinkertaistetun valvonnan tarkastuksissa puutteita löytyi 94 %:ssa palveluista.

Valvonnan tarkastuksissa havaittiin puutteita muun muassa verkkosivustojen ja mobiilisovellusten visuaalisessa suunnittelussa, käyttöliittymän teknisessä toteutuksessa sekä sisällön rakenteen ohjelmallisessa merkitsemisessä. Mobiilisovellusten kohdalla yleistä saavutettavuutta heikensi myös puuttuva tuki laitteiden käyttöjärjestelmän tarjoamille saavutettavuusominaisuuksille.

Puutteet voivat estää palvelun käytön kokonaan tai osittain

Havaitut saavutettavuuspuutteet tekevät palvelujen käytöstä vaikeaa erityisesti henkilöille, jotka käyttävät palveluja ruudunlukijan, näppäimistön tai motorisen apuvälineen avulla.

Havaituissa ongelmissa korostuivat:

  • puutteet verkkosivujen ja sovellusten visuaalisessa suunnittelussa, kuten esimerkiksi kontrasteissa, värien käytössä ja sisällön rakenteissa,
  • teknisen toteutuksen haasteet, kuten puutteellinen näppäimistökäyttö,
  • sisällön ohjelmallinen merkitseminen, mikä vaikuttaa ruudunlukijoiden toimintaan,
  • mobiilisovelluksissa käyttöjärjestelmän saavutettavuusominaisuuksien heikko tuki.

Palveluiden yksittäisissä näkymissä tai toiminnoissa havaittiin puutteita, jotka voivat estää yksittäisen toiminnon suorittamisen kokonaan tietyltä käyttäjäryhmältä. Esimerkiksi osassa verkkosivustoja evästeiden tarkastelu ja hyväksyminen oli teknisesti vaikeaa tai mahdotonta avustavan teknologian avulla.

Valvontaviranomainen käsitteli yhteensä 87 saavutettavuuskantelua 

Jokaisella on oikeus tehdä saavutettavuuskantelu valvontaviranomaiselle palveluntarjoajasta, joka ei ole noudattanut digipalvelulaissa säädettyjä vaatimuksia ja velvoitteita. Keskeisenä kantelujen perusteena ovat olleet saavutettavuusselosteet ja saavutettavuuspalautteen käsittelyyn sekä palautemekanismin toimivuuteen liittyvät puutteet. Kantelujen määrät ovat kasvaneet.

Vuosina 2022–2024 saavutettavuuden valvontaviranomainen käsitteli yhteensä 87 kantelua, joissa nousivat esiin erityisesti saavutettavuusselosteiden puutteet, palautekanavien toimivuus ja palveluiden sisältöongelmat, kuten saavutettavuusvaatimuksia täyttämättömät PDF-tiedostot ja tekstittämättömät videotallenteet. Kanteluista saatu tieto tukee valvontaa ja auttaa kohdentamaan tarkastuksia tehokkaammin.

Kanteluja koskevissa ratkaisuissa valvontaviranomainen ohjaa palveluntarjoajia digipalvelulain vaatimusten ja velvoitteiden noudattamisesta. Raportointikaudella käsitellyissä kanteluratkaisuissa palveluntarjoajille annettiin erityisesti ohjausta saavutettavuusselosteiden päivittämisestä ja pitämisestä ajantasaisina, saavutettavuuspalautteen käsittelystä ja palautekanavan toimivuudesta sekä palvelua koskevista saavutettavuuspuutteista. Saavutettavuuspuutteista erityisesti nousivat esiin palvelussa olevien PDF-muotoisten tiedostojen puutteet sekä videotallenteiden tekstityksiä koskevat puutteet. Lisäksi kanteluasioissa nousi esiin digipalvelulain soveltamisalaa koskevat kysymykset.

Käyttöä merkittävästi haitanneet puutteet määrätty korjattavaksi

Valvonnassa palveluntarjoajille annetaan ensisijaisesti ohjausta saavutettavuusvaatimusten täyttämisestä. Määräysmenettelyyn ryhdyttiin vain olennaisiksi arvioitujen puutteiden osalta tai, jos palveluntarjoaja ei ollut ryhtynyt toimenpiteisiin puutteiden korjaamiseksi aiemmin annetusta ohjauksesta huolimatta.

Raportointikaudella 2022–2024 kattavan ja yksinkertaistetun valvonnan tarkastusten perusteella otettiin yhteensä 22 palvelua määräysharkintaan. Määräyksiä saavutettavuuspuutteiden korjaamiseksi tai saavutettavuusselosteen lisäämiseksi palveluun annettiin raportointikaudella kahdeksan. Yhtään uhkasakolla tehostettua määräystä ei raportointikaudella asetettu.

Suurin osa määräyksistä annettiin saavutettavuuspuutteista, joiden aluehallintovirasto arvioi haittaavan palvelun käyttöä merkittävästi tai estävän palvelun käytön kokonaan joillakin käyttäjäryhmillä. Määräykset ovat koskeneet pääosin verkkosivustoja.

Saavutettavuusselosteiden osalta määräysten kohteiksi nousi erityisesti saavutettavuusselosteen sekä saavutettavuuspalautekanavan puuttuminen palvelusta. Määräysten kohteena olleet palveluntarjoajat ja palvelut jakautuivat lukumääränsä nähden laaja-alaisesti yhteiskunnan eri sektoreille. 

Saavutettavuusvalvonta osaksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia

Vuoden 2025 alusta saavutettavuusvalvonta siirtyi osaksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia. Muutoksen myötä esteettömyys- ja saavutettavuusvalvonta on keskitetty samaan organisaatioon. Valvonnan keskittäminen mahdollistaa neuvonnan ja ohjauksen yhdestä paikasta digitaalisten esteettömyys- ja saavutettavuusvelvoitteiden piirissä oleville toimijoille sekä palvelujen käyttäjille. Saavutettavuusvalvonnan tehtävät jatkuvat uudessa virastossa ja seuraava raportti valvonnasta julkaistaan valvontajaksojen 2025–2027 jälkeen.

Asiakirjat

Päivitetty