Tervetuloa uudelle sivustolle!

Olet tullut Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämälle saavutettavuusaiheiselle verkkosivustolle, joka on julkaistu toukokuussa 2019. Sivustolta löydät tietoa saavutettavuudesta ja siitä, keitä ja miten laki velvoittaa saavutettavuuden huomiointiin.

Moni on odottanut innokkaasti uutta sivustoa, ja olemmekin aluehallintovirastossa tehneet parhaamme, että saisimme sivuston julkaistua alkuvuoden 2019 aikana. Näin toukokuussa vielä kai voidaan sanoa, että on alkuvuosi, vaikka alkuperäinen suunnitelma julkaista sivusto tammi-helmikuussa ei aivan toteutunutkaan.

Sivusto ei ole nytkään toki valmis – mikä verkkopalvelu koskaan olisikaan? – mutta halusimme julkaista sen heti kun mahdollista. Sivustoa tullaan siis muokkaamaan ja täydentämään paljon heti lähiviikkojen aikana ja tietenkin jatkuvasti myöhemminkin.

Tällä hetkellä löydät sivuilta mm. seuraavaa:

Tulossa paljon lisää sisältöä

Sivustolle on tulossa mm. käytännönläheistä tietoa siitä, miten WCAG-kriteerejä voi toteuttaa ja mitä ne tarkoittavat erilaisten käyttäjien kannalta, sekä erilaisten käyttäjien esittelyjä. Kerromme tietenkin myös siitä, miten tulemme valvomaan saavutettavuusvaatimusten toteutumista.

Julkaisemme lisäksi lähiviikkoina odotetun työkalun, jonka avulla organisaatiot voivat tehdä saavutettavuusselosteen omille verkkosivuilleen.

Sivuston keskeinen sisältö on tarjolla suomeksi ja ruotsiksi. Tulemme myös julkaisemaan osan sisällöstä saamen kielellä ja viittomakielellä. Tällä hetkellä ilmaisu on kovin tekstipainotteista, mutta tuotamme jatkossa enemmän sisältöä myös videoina ja infograafeina.

Entä sivuston saavutettavuus?

Tämän sivuston saavutettavuus on luonnollisesti ollut yksi keskeinen lähtökohta jo projektin suunnittelun alussa. Haluamme, että sivusto on malliesimerkki mahdollisimman saavutettavasta verkkopalvelusta.

Tässä ideaalitilanteessa ei vielä olla, sillä törmäsimme haasteeseen, jonka edessä on moni muukin: suuren työmäärän, tiukkojen aikataulujen ja pienten resurssiemme vuoksi emme ole vielä saaneet tuotettua juurikaan sisältöjä esimerkiksi audiovisuaalisessa muodossa tai selkokielellä. Mutta tiedostamme tilanteen ja ahkeroimme, jotta sivujemme sisältöjen saavutettavuus paranisi.

Sivuston toteutuksen kilpailutuksessa kiinnitimme huomiota toimittajan saavutettavuusosaamiseen. Uskomme, että löysimme osaavan kumppanin, ja lisäksi ulkopuolinen saavutettavuusasiantuntija testasi sivuston saavutettavuutta jo ennen julkaisua. Sivustolla on vielä joitakin teknisiä saavutettavuuspuutteita, ja niitä korjataan lähiaikoina. Teemme myös sivuston hankinnasta oman blogijutun, jossa avaamme enemmän kilpailutusta ja saavutettavuusosaamisen arviointia.

Saavutettavuuden parantaminen on matka, jolle olemme itsekin lähteneet innokkaina ja reppu täynnä eväitä. Tervetuloa mukaan!

 

 

AVIn saavutettavuustiimissä työskentelevät ylitarkastaja Johanna Koskela (kuvassa vasemmalla), lakimies Emilia Ojala (keskellä) ja ylitarkastaja Viena Rainio (oikealla).

 

Kirjoittaja

Johanna Koskela

ylitarkastaja, saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kirjoittaja haluaa tehdä saavutettavuudesta helposti lähestyttävän ja yleistajuisen ilmiön.